Näringslivets utmaningar under coronapandemin är något som inte gått obemärkt förbi. Företagare kämpar för att få sina butiker att gå runt vilket har gjort att allt fler väljer att digitalisera sin verksamhet. Därför kan funktionerna Facebook Shops och Instagram Shop Tab bli räddningen genom att möjliggöra marknadsföring och produktförsäljning på sociala medier!

Facebook och Instagram bygger på algoritmer som syftar till att skapa anslutning mellan individ och intresse. Genom de nya shoppingfunktionerna vill plattformarna hjälpa företag att anpassa sig på ett enkelt sätt och samtidigt göra det lättare för användare att upptäcka nya varumärken samt handla produkter de älskar.

Skapa en personliga webbutik med Facebook Shops

Genom Facebook Shops kan företag skapa sin egen webbutik, koppla produkter utifrån olika produktkataloger och anpassa utseendet samt känslan efter sin tonalitet. Kunder kan hitta Facebook Shops genom företagets Facebook-sida, Instagramprofil eller via annonsering. Där kan besökarna bläddra bland produkter, spara sina favoriter och genomföra beställningar. Beställningen sker antingen på företagets webbplats eller i Facebook Shops, men för att kunna göra köpet direkt i appen måste kassafunktionen ha aktiverats. Denna funktion har enbart nått USA men är i utvecklingsfasen för att kunna implementeras i fler länder.

Facebook Shops erbjuder dessutom funktioner som liknar interaktionen i en fysisk butik. Om kunder behöver hjälp, har frågor eller vill spåra sin beställning erbjuder de direktkontakt via chatt. Detta sker genom appar som bland annat WhatsApp, Messenger eller direktmeddelanden på Instagram. Facebook Shops är en del av plattformens stora satsning och investering som även innefattar nya liknande funktioner på Instagram.

Utveckling av Instagram Shop Tab

Instagram shopping har funnits på appen sedan en längre tid tillbaka och utvecklas kontinuerligt i takt med att intresset ökar. Den senaste uppdateringen kallas Instagram Shop Tab och har tilldelats en given plats på startsidan, där vi tidigare hittade aviseringar. Den nya fliken lanserades under sommaren 2020 och blev synlig för svenska användare senare in på hösten. Genom ett enkelt klick på startsidan kan kunder nu hitta sina favoritvarumärken, utforska nya företag och söka efter produkter – utan att behöva lämna appen!

Man kan antingen söka efter valfri butik i sökfältet högt upp under fliken, eller klicka direkt på Shop Tab-ikonen på varumärkets Instagram-profil. När man klickar in sig på butikens Shop Tab visas deras tillgängliga sortiment och varornas priser. I USA har Instagram tagit shoppingupplevelsen hela vägen och lanserat en funktion som möjliggör betalning direkt i appen. Där går det att klicka hem varorna genom Instagrams varukorg och betala med Facebook Pay. Funktionen finns dock inte tillgänglig i Sverige än men här kan kunden betala genom att klicka på "Visa på webbplatsen". Man omdirigeras då till butikens hemsida och kan slutföra ordern därifrån. Vi på CHECK! ser fram emot att kunna ta del av den nya betalfunktionen så fort den lanseras på svensk mark!

Kreativitet och innovation på sociala medier

Utmanande tider kräver innovativa lösningar. Ett varumärke som inspirerar oss dagligen är Indiska, som ständigt visar prov på kreativitet och hittar nya sätt att driva sin verksamhet framåt. Butikskedjan erbjuder nu shopping via Instagrams direktmeddelanden, där varje lokal butik har ett eget konto, vilket vi tidigare nämnt i Veckans Digitala Check! Som kund kan man skicka ett DM med vilka varor som önskas köpa, betala enkelt via Swish och få sitt paket levererat hem av Postnord.

För att ta ytterligare ett steg i den digitala utvecklingen har Indiska även anslutit sig till Foodoras Q-handel. Det innebär att företaget kan erbjuda ännu fler leveransmöjligheter såsom hemleverans och mer frihet kring leveranstider, vilket vi också tidigare nämnt i Veckans Digitala Check

Vi på CHECK! fascineras av innovativa varumärken som banar väg framåt och vi följer utvecklingen med spänning!

Ta del av Veckans Digitala Check! 

Fler blogginlägg