Veckans Digitala Check v.41

 

Veckans räckvidd 

Centerpartisten Abir Al-Sahlani

Centerpartisten Abir Al-Sahlani valde att klippa av sitt hår under sitt tal i EU-parlamentet, i samband med att protesterna i Iran debatterades. Det fångades på en film som har blivit uppmärksammad på sociala medier. Hennes Reel på Instagram har 3,6 miljoner visningar och klippet på @dagensnyheter har över 1,5 miljoner visningar och över 25 000 gilla-markeringar. Många har stöttat hennes handling genom att dela filmen vidare på Stories. I sin egen tweet skriver hon “Traditionen att klippa av sig håret i protest är tusenårig. Den visar att ilskan är starkare än förtryckarens makt. Irans kvinnor har fått nog. EU borde visa samma mod och ge dem fullt stöd.” Även det inlägget har hyllats!

Se filmklippet »

Veckans update #1

Twitter inför en Redigera-knapp

Förra veckan lanserade Twitter en Redigera-knapp, för Twitter Blue-prenumeranter i ett fåtal länder som start. Uppdateringen kommer med några begränsningar, såsom att användarna enbart kan genomföra ändringar inom 30 minuter och att det går att göra max 5 ändringar. Redigerade tweets kommer ha en markering om när den senaste ändringen genomfördes.

Läs mer om uppdateringen »

 

Veckans update #2

Voiceover är möjligt på YouTube Shorts

YouTube Shorts är en videodelningsplattform med kortare format som erbjuds av YouTube. Dessa videos kan vara upp till 60 sekunder och nu har de kommit med en ny uppdatering; voiceover! Det är en av de mest efterfrågade uppdateringarna på plattformen.

Läs mer om uppdateringen »

 

Veckans update #3

Fler länkar i profilen på Instagram

Efter en testperiod har Instagram lanserat möjligheten att ha fler länkar i profilen. Uppdateringen är ännu inte tillgänglig för alla utan den testas på en begränsad mängd användare. Vi följer utvecklingen och uppdaterar er så snart vi vet mer!

Läs mer om uppdateringen »

 

Veckans spaning

CHECK! sammanfattar Svenskarna och internet 2022

Årets upplaga av Svenskarna och internet är äntligen här – rapporten där Internetstiftelsen förser oss med fakta och insikter om hur användningen av internet i Sverige har utvecklats det senaste året. Det är 299 sidor av konkret fakta och mycket matnyttig information. Vi på CHECK! scrollar snabbt ner till sidorna om sociala medier för att sammanfatta användandet och dela med oss av statistiken till er!

Läs sammanfattningen »

Ta del av Veckans Digitala Check! 

Fler blogginlägg