Veckans Digitala Check v.4

 

Veckans räckvidd #1

Många hyllar Björn Natthiko Lindeblad efter hans bortgång

Björn Natthiko Lindeblad, tidigare buddhistmunk och näringslivschef, gick bort den 17 januari, endast 60 år gammal. Både influencers och våra nära vänner hyllar honom och visar sin uppskattning för all visdom han delat med sig av. Vila i frid!

Veckans update #1

Instagram testar ett vertikalt Stories-format

Den 4 februari 2021 kunde vi läsa om att Instagram skulle påbörja utvecklingen av ett vertikalt flöde för Stories – med samma upplägg som för Reels. Det sägs att Instagram vill tävla om TikTok-användarnas uppmärksamhet. Den 12 januari 2022 blev det officiellt att Instagram har börjat testa formatet för en mindre grupp användare. Det har nog inte undgått någon att plattformen har börjat fokusera allt mer på rörligt innehåll framför statiskt.

Läs mer om uppdateringen »

Veckans update #2

Prenumerera på dina favoritkonton med Instagrams nya funktion – Subscriptions

Under 2020 lanserade Facebook en ny funktion som innebär att följare kan prenumerera på sina favoritkonton. Detta hjälpte kreatörer att bygga upp en stadigare ekonomisk grund genom sin community. Meta väljer nu att ta vidare affärsmodellen till Instagram. Med start i januari kommer en mindre grupp i USA att kunna testa funktionen, som också kommer bidra till att kreatörer får en personlig kontakt med sin följarskara. De som prenumererar kan få åtkomst till exklusivt innehåll och på så vis kan kreatörer öka sina månatliga intäkter.

Den nya funktionen Subscriptions innefattar:

1. Lives – delta i exklusiva livesändningar för enbart prenumeranter

2. Stories – ta del av Stories som enbart andra prenumeranter kan se

3. Badges – en ikon som gör att kreatörer kan känna igen sina prenumeranter i kommentarsfältet och i inkorgen

Läs mer om uppdateringen »

Veckans spaning

CHECK! spanar kring ljudtrenden: Vart är den på väg?

I början av 2021 slog ljudappen Clubhouse ner i Sveriges medievärld, och även om appen dalade lika fort bidrog den till att övriga plattformar skyndade på sin utveckling av ljudformat. Många plattformar har utvecklat nya och egna ljudfunktioner. I vårt senaste poddavsnitt gör vi på CHECK! en spaning kring trenden och vart den är på väg!

Klicka här för att lyssna på avsnittet »

Ta del av Veckans Digitala Check! 

Fler blogginlägg