CHECK!-Kommunikationsbyra-VDC-clubhouse-some

Har du hängt med i utvecklingen av Clubhouse eller väntar du fortfarande på en inbjudan till de trendiga rummen? Det ljudbaserade chattforumet drog in över Sverige och tog alla med storm – framför allt oss nördar inom mediebranschen. Men hur startar du ett eget rum, hänger med i klubbar och engagerar dig i diverse ämnen? Vi ger dig den ultimata guiden!

Har du missat vårt senaste blogginlägg om Clubhouse? Läs det här!

Kom igång med Clubhouse

  1. Få en inbjudan till appen (alla nya användare får invites att dela vidare) 
  2. Starta igång ditt konto 
  3. Hitta olika rum genom att följa personer, söka på ämnen och gå med i klubbar!
  4. Läs plattformens Community Guidelines (du hittar dem inne i rummen)

Vad är ett rum?

När du har blivit inbjuden och startat upp ditt konto är det dags att börja följa olika personer som intresserar eller inspirerar dig. Därefter kommer du att kunna se när dessa personer är aktiva i olika rum – både som deltagare och moderatorer. Du kan när som helst gå in som lyssnare i ett aktivt rum, så länge det är öppet för alla. Inne i rummet är det moderatorn, användaren som har skapat rummet, som styr över samtalet.

Vilka roller finns i ett rum?

Moderator 

Användaren som skapar rummet blir moderator och styr samtalet. Den personen har därför stort inflytande på innehållet, dialogerna och tonen i rummet. Moderatorn kan även pinga in personer i rummet som de önskar deltagande från eller göra andra till moderatorer. 

Deltagare

Övriga personer som är med och deltar i samtalet kallar vi för deltagare. De har blivit insläppta i dialogen av moderatorn och syns längst upp i rummet. Deltagarna som har varit aktiva i samtalet måste även stänga av sin mikrofon när de inte längre pratar, alternativt gå över till rollen som lyssnare. 

Lyssnare 

Som användare kan du även gå in i ett rum och endast lyssna. Alla som är inne i rummet för att lyssna syns längst ner på listan. När du är inne och har ett “tyst deltagande” behöver du inte stänga av din mikrofon – du kan vara en fluga på väggen helt enkelt. Ett tips för dig som är lyssnare är att klicka runt på de olika profilerna i rummet för att hitta nya intressanta personer att följa. Du kan även lämna appen och ha samtalet i bakgrunden när du gör annat.

Vad är en klubb?

I sökfältet kan du söka efter intressanta personer, spännande ämnen och relevanta klubbar. För att starta en klubb måste du ha startat upp ett rum minst tre gånger. Vi tror att användningen av klubbar kommer att växa sig större inom appen framöver, framför allt utifrån ett företagsmässigt perspektiv.

Vad snackas det om på Clubhouse?

Rum kan startas upp i nutid eller schemaläggas till en viss dag och tid. Vi har exempelvis sett ett flertal journalistiska rum som är aktiva varje morgon, lunchrum för nätverkande och musikquiz. Dessutom spanar vi kring huruvida Clubhouse kommer att formas om till en dejtingapp. Men vad snackas det om i rummen egentligen? Det är allt från uppsnack till olika program, entreprenörskap, sport, tech, skvaller och såklart sociala medier. I dagsläget är det till stor del mediebranschen som huserar på plattformen, men vi ser fram emot att följa utvecklingen av användare under kommande månader.

Vi hörs på Clubhouse!

Ta del av Veckans Digitala Check! 

Fler blogginlägg