CHECK!-Kommunikationsbyra-clubhouse-sociala-medier-some

De senaste dagarna har våra flöden på sociala medier exploderat av Clubhouse. Men vad är egentligen Clubhouse och hur fungerar den nya appen? Vi på CHECK! gör en spaning kring det trendigaste av det trendigaste – och ger dig en inblick i de viktigaste detaljerna. Älskar du tech och sociala medier, eller är du bara nyfiken på vad snacket handlar om? Välkommen in till vårt “rum”!

“Berätta allt om Clubhouse!”

Enkelt beskrivet är Clubhouse ett ljudbaserat chattforum. Än så länge kan du endast få tillgång till appen genom att bli inbjuden av en tidigare registrerad användare, vilket skapar en exklusivitet kring innehållet. Väl inne på det sociala mediet kan du följa andra personer, få tillgång till deras rum och delta i olika samtal. Som användare kan du även skapa ett eget rum, bjuda in kontakter till att medverka och moderera dialoger. Poängen med det sociala mediet är att skapa innehåll som är exklusivt, ofiltrerat och direktsänt – ingenting sparas i appen och det går därför inte att lyssna i efterhand. Som en livesänd podd mellan varierade personer.

När du väl är inne, är du “inne”. Du kan lyssna på vilka samtal du vill, men för att interagera med övriga i rummet måste du använda funktionen handuppräckning. Det är sedan upp till moderatorn att släppa in dig i dialogen. Appen har ingen annan chattfunktion för text, bilder eller filmer – det är endast röstmeddelanden som gäller. Rummen kan användas för att diskutera frågor, skapa interaktion mellan likasinnade eller belysa ett visst ämne.

Framtidsspaning – hur står sig Clubhouse mot andra sociala medier?

Med tanke på att det är ett ljudformat finns det vissa liknelser att göra med poddar där lyssnandet fortsätter att öka i snabb takt. Kommer Clubhouse att kunna konkurrera med poddar eller är insatsen för stor då innehållet helt plötsligt inte finns on-demand? Vi är vana vid att lyssna och se på det vi vill – när vi vill. Den nya appen bygger på det motsatta.

Vi på CHECK! reflekterar över huruvida det kommer att finnas tid till att ta del av innehåll på en specifik tid. Samtidigt kanske exklusiviteten är exakt det vi söker efter. Oavsett vilket berör appen något av det absolut viktigaste i dessa tider. Den skapar gemenskap. Med Clubhouse, och så även sociala medier överlag, kan vi komma närmare och vara en del av ett sammanhang. Den aspekten tror vi kommer att vara betydande för appens framtid.

Ytterligare en aspekt som redan har blivit ifrågasatt är moderering av samtal. Att appen exempelvis kan förenkla mobilisering av extrema åsikter. För att motverka detta har Clubhouse skapat ett antal community guidelines, där överträdelse leder till att du blir utkastad från appen. Moderatorn av ett samtal kan även tysta eller plocka ut en deltagare som beter sig olämpligt. Vi hoppas att det nya sociala mediet bidrar till insiktsfulla dialoger och följer utvecklingen med spänning!

Ta del av Veckans Digitala Check! 

Fler blogginlägg