Vass-Kommunikation-corona-virus-hemma-arbete

En epidemi som blev pandemi. Coronaviruset är begreppet som har präglat medierna de senaste veckorna. För att minska smittspridningen vidtar myndigheter och företag åtgärder, som påverkar den dagliga verksamheten. I det här läget kan vi styra hur vi agerar, inte påverka omständigheterna. Tillsammans behöver vi ta ansvar för att fortsätta arbeta och nätverka. Att vi är kreativa och proaktiva för att hitta lösningar för hur vi gemensamt håller Sverige igång. Var noggrann med att följa WHO’s och Folkhälsomyndighetens riktlinjer gällande corona.  

Om du känner dig förkyld, stanna hemma! I övrigt vill vi uppmuntra till att vi inte slutar att göra saker. Vi blundar inte men tycker att det är viktigt att vi hanterar vår vardag med klokhet och inte panik. Allt är inte som vanligt så det gäller att hitta former för att få det att fungera. Digitalisering har varit på agendan länge och nog tror de flesta företag att de är i framkant med sina digitala lösningar, men hur förberedda är företagen om digitalt plötsligt blir den enda lösningen? Skolor stänger, evenemang ställs in, möten skjuts upp och lokaler stänger ner som följd av coronavirusets framfart.

Undvik ytterligare spridning av corona men håll verksamheten igång!
För Sveriges näringsliv innebär detta åtgärder som att gå från traditionella mötesrum till digitala mötesrum där videosamtal spelar en väsentlig roll. Vi på CHECK! förespråkar flexibla arbetsstrategier och slår ett slag för digitaliseringens fördelar. Det viktigaste när en sådan här situation uppstår är att vi hjälps åt och stöttar varandra! Det är en situation som påverkar hela vår ekonomi. Att trygga varandra just nu innebär ett större engagemang och vi stöttar gärna i den mån det går. Hur kan då andra företag tänka under den kommande perioden och även i framtiden? Vi listar lösningar som vi tror att olika verksamheter bör vara lyhörda till!

Digitala lösningar för träningsanläggningar
Under en smittspridning är ett besök till gymmet inte att föredra. Vi på CHECK! har klurat på hur en verksamhet som frodas på fysisk närvaro kan fortsätta arbeta digitalt. Genom att erbjuda kunder digitala lösningar i form av skräddarsydda träningsscheman speciellt utformade för hemmaträning kan verksamheten hålla sig närvarande i sina medlemmars vardag även på distans. I paketet kan företagen till exempel erbjuda instruktionsfilmer som kan ersätta pass eller ett visst antal digitala PT-timmar.

Digitala möten med videosamtal
När viktiga möten står på schemat är det väsentligt att den digitala utrustningen håller måttet om tanken är att den ska ersätta ett fysiskt möte. Att bunkra upp i förväg med välfungerande kameror, mikrofoner och internetanslutning är ett sätt för företag att förbereda sig inför en mer digital arbetsplats på hemmaplan eller på kontoret. Här kan ni läsa om hur Stark Relation arbetar med smidiga digitala lösningar för företag. Även Adestia är ett utmärkt val i dessa tider. 

Ett digitalt kontor
För de flesta kontor krävs det inte mycket mer än internetanslutning och en eller två datorer för att möjliggöra för jobb hemifrån. Men ett stort hinder som ännu påverkar många moderna företag är åtkomst till inhouse material och program. Sköts företaget via en server som kräver att medarbetare är på plats för åtkomst har företaget genast begränsat sig i vilken mån de kan arbeta digitalt. På CHECK! jobbar vi istället med digitala lösningar och molnlösningar för att säkerställa att våra medarbetare kan fortsätta arbeta oavsett plats. Nedan beskriver vi de verktyg vi arbetar med dagligen!

  • Slack. Ett chattverktyg som vi använder dagligen för vår interna kommunikation, oavsett corona eller inte
  • Asana. En plattform för planering och projektledning där vi hanterar samtliga våra uppdrag 
  • Google Docs. En perfekt molnlösning som vi använder när vi skriver texter och vill dela internt för kvalitetssäkring och feedback. Alla har tillgång till dokumenten, det enda som krävs är internetanslutning
  • Dropbox/Nas. En molnlösning med valfritt minne som agerar som en extern hårddisk, vilket gör att bilder och dokument blir tillgängliga även på distans. Vi använder oss även av en Nas-lösning som gör att vi har tillgång till allt material  
  • Whereby. En plattform för videosamtal som fungerar med valfri webbläsare, den använder vi för externa möten men även för internt bruk nu när vi förespråkar arbete på distans


Nätverka digitalt
Att ses och nätverka är en oerhört viktig del av arbetet för många inom olika verksamheter. Men som tur är befinner vi oss i en tid av sociala medier. Vi har redan innovativa lösningar i form av digitala plattformar som är perfekt utformade för nätverkande. Ta del av de lösningar som finns och använd chattrum och gruppchatter på plattformar som LinkedIn, Facebook och Instagram. I dagens samhälle är möjligheterna till digitalt nätverkande oändliga. 

Event blir webbinarium
Många stora evenemang har ställts in den närmsta tiden, men med lite innovation finns det lösningar. Webbinarium är ett koncept som har blivit allt mer populärt det senaste åren och är något som kan användas istället för ett klassiskt evenemang. Vi på CHECK! kommer bland annat hålla ett webbinarium i samarbete med Meltwater, läs mer om det här! Vi skulle även har föreläst på Internet i fokus, som skulle ha gått av stapeln i Malmö den 21 april. De har nu beslutat att inte genomföra konferensen med publik, utan du kan istället njuta av konferensen från hemmets lugna vrå då de har gjort det till ett heldigitalt event!

Restauranger levererar hemkörning
Färre människor i rörelse innebär färre restaurangbesök. Restaurangbranschen drabbas enormt av att samhället håller sig inomhus. Vi på CHECK! tycker det är otroligt viktigt att vi stöttar olika delar av samhället på alla sätt som går under corona-tider och uppskattar smidiga digitala lösningar såsom hemleverans. UberEat, Wolt, Foodora med mera är företag som levererar från restaurang till hemmet på väldigt kort tid, på så sätt kan vi stötta våra vänner i restaurangbranschen utan att ta onödiga risker. 

Gå, spring eller cykla till arbetsplatsen (om du har ett arbete som kräver att du är på plats)
Folkhälsomyndigheten har gått ut med att de företag som har möjlighet ska rekommendera sina anställda arbeta hemifrån. Passa på att damma av cykeln eller springskorna och testa på andra sätt att ta dig till ditt arbete. Gör något roligt av det – till exempel att starta en stegtävling på jobbet med dina medarbetare med hjälp av appen Social Steps. Det har vi på CHECK! gjort och det stärker både teamkänslan och hälsan!

Vi vet att många har blivit drabbade, vi på CHECK! finns här om du vill bolla idéer, få stöttning eller rådgivning!

Ta hand om er! 

Ta del av Veckans Digitala Check! 

Fler blogginlägg