Veckans Digitala Check-vloggen

Missa inte vlogg-versionen av Veckans Digitala Check!

Se alla avsnitt på CHECK!:s YouTube-kanal

Veckans snackis

Hur mycket vet Facebook om oss egentligen?

Under de senaste åren har Facebooks datahantering varit en stor snackis. Hur mycket data sparas, lagras och används om användare? Facebook har gått ut med att de använder data till att kunna skapa ännu mer personliga flöden där rekommendationer och innehåll är baserade på användardata. Men det verkar som att användardata kan säga mer om användare än vad Facebook går ut med. Facebook loggar varje klick du gör på Facebook eller någon av de plattformarna som Facebook äger och kan beskriva användares personligheter bättre än vad vi tror. Lägg en extra tanke på det nästa gång du är inne på Facebook!

Läs mer här

Veckans update

Apparna som gör att du kan spara andras Stories

Över 400 miljoner personer använder Instagram Stories varje dag. Stories är ett mer avslappnat sätt att dela med sig av innehåll och man kan antingen dela med sig av innehållet till alla sina följare eller till utvalda väljare via den nya funktionen ”nära vänner”. Det finns många olika tilläggsfunktioner på stories men något som varit mer krångligt är att ladda ner och spara stories. Att spara sin egen story är inget problem men det finns även en app som gör att du kan spara andra användares stories. För iOS heter appen ”Repost story for Instagram” och för Android ”Story Saver”.

Läs mer om uppdateringen här

Veckans spaning

Facebook testar ny funktion som ska attrahera yngre användare

Facebooks yngre publik har blivit färre de senaste åren och Mark Zuckerberg försöker alltid, tillsammans med sitt team, att lansera nya funktioner som ska attrahera den yngre generationen. Just nu testas den senaste funktionen, LOL, av 100 gymnasieelever. Under flera månader har Facebook arbetat på funktionen som är ett specifikt flöde fyllt av roliga videos, GIFs och memes. Frågan är om funktionen kommer vara ett tillägg i Facebooks huvudapp eller om det blir en fristående plattform… Förhoppningsvis får vi veta mer om funktionen inom kort!

Läs mer här

Ta del av Veckans Digitala Check! 

Fler blogginlägg