Veckans Digitala Check-vloggen

Missa inte vlogg-versionen av Veckans Digitala Check!

Se alla avsnitt på CHECK!:s YouTube-kanal

Veckans snackis

Gummiband mot snusbegär?

Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, Helsedirektoratet, har tagit tag i snusproblematiken med anti-snuskampanjen Snusbåndet. Lösningen lyder: ett gummiband som trycker mot överläppen, vilket gör det omöjligt att stoppa in snusen.

Helsedirektoratet tog fram 3 000 snusband till kampanjens start och, hör och häpna, de tog slut inom en timme! Tanken bakom kampanjen är att uppmärksamma unga personer på att sluta röka och snusa. I skrivande stund har klippet visats över 3,7 miljoner gånger på Facebook, vilket betyder att budskapet borde nått fram till några användare där ute. Nu återstår att se om gatorna fylls av snusband eller inte. Spännande!

Se hela klippet här

Veckans update

Snapchat testar nytt!

Snapchat fortsätter att ligga i topp hos de yngre användarna och släppte för ett tag sedan funktionen: Skapa ditt egna filter eller din egen lins i appen. Filtret eller linsen kan du skapa för speciella tillfällen eller tillställningar. Nu kommer ytterligare en uppdatering som tar Snap-funktionen vidare mot videosamtal via YouTube, Google Hangouts, Skype etc på andra enheter. Det du behöver göra är att ladda ner Snap Camera och följa instruktionerna. Kul sätt att liva upp videosamtal på!

Bild: Social Media Today

Läs mer om uppdateringen här

Veckans spaning

Tips för att hitta din hjärnbalans

Katarina Gospic är kvinnan som blev fascinerad av hjärnan vid fyra års ålder, utbildade sig till läkare och disputerade senare med en avhandling om neuroekonomi. Hon är kort och gott expert på vår hjärna.

I sin senaste bok “Hjärnbalans: Digital detox i en uppkopplad vardag” skriver hon om att hitta balansen mellan den digitala världen och den ”verkliga” världen. Katarina tipsar om hur vi kan närma oss balansen genom att lämna mobilen i ett annat rum, stänga av notiser eller att stänga av mobilen helt. Vilket vore bra då vi enligt statistik kollar mobilen 150 gånger om dagen. Den konstanta uppdateringen gör att vi människor har svårare att hitta fokus och våra minnen försämras. Vi på CHECK! försöker verkligen bli bättre på just detta och utmanar oss själva.  

Tar ni er an utmaningen: Att lägga bort mobilen, vila hjärnan och fokusera på varandra under en timme?

Här hittar du boken

Ta del av Veckans Digitala Check! 

Fler blogginlägg