Veckans Digitala Check v.39

 

Veckans räckvidd 

Mahsa Amini>

Den unga iranskan Mahsa bar sin slöja runt halsen, istället för över huvudet, och blev gripen av den så kallade moralpolisen i Iran. Efter hennes död utbröt demonstrationer och protester i landet och över hela världen genom sociala medier – för kvinnors rättigheter. Den här hemska händelsen visar återigen kraften av att gå enade på sociala medier där budskapet sprids som en löpeld. @theworldwidetribe har över 91 000 gilla-markeringar och nästan 2 000 kommentarer på ett inlägg och närmare 50 000 gilla-markeringar och över 1 900 kommentarer på ett annat. @yallaletstalk har ett inlägg med 9 300 gilla-markeringar och över 615 kommentarer. Hashtagen #mahsaamini har i skrivande stund 277 373 inlägg. Det finns många som informerar och delar sin kunskap!

Läs mer »

 

Veckans update

TikTok lanserar en funktion som ska sålla bort negativa beteenden

Efter en testperiod på några månader har TikTok lanserat en ny funktion; tummen ner. Den nya knappen finns vid varje kommentar och gör det möjligt att rösta ner kommentarer. Det är ett av många sätt att identifiera negativa och elaka kommentarer.

Läs mer om uppdateringen »

 

Veckans spaning

Fler appar efterliknar nykomlingen BeReal

Appen BeReal lanserades 2020 och blev populär bland den yngre målgruppen i början på 2022. Det går ut på att användarna publicerar ett foto som är taget med båda kamerorna i mobilen, för att visa motivet och ansiktsuttrycket på samma gång. TikTok gick nyligen ut med information om TikTok Now som de lanserar som en fristående app, snarlik BeReal. Båda apparna skickar ut notiser vid slumpmässiga tidpunkter för att uppmana om att publicera inlägg i realtid. Idén är att det ska bli möjligt för användarna att skapa mer autentiskt innehåll och vi ser att det blir allt mer populärt bland användarna. Även Instagram arbetar på en BeReal-kopia och vi följer utvecklingen för att se hur genomslaget blir!

Läs mer om BeReal »

Läs mer om TikTok Now »

Ta del av Veckans Digitala Check! 

Fler blogginlägg