Social media copycats

Veckans snackis

Social media copycats

Att plattformar kopierar varandras funktioner är ingen nyhet men de senaste uppdateringarna och framtida spaningar visar att det börjar gå till en överdrift. Förra veckan uppdaterade vi om TikTok, den kommande sociala mediejätten. För att bemöta konkurrenten väljer Instagram att sprida planeringen av en ny funktion med samma syfte. “Clips” är det nya verktyget som tillåter användare på Instagram att ta segment från videoinspelningar och skapa en enda video. Självklart kan du som användare justera segmenten och addera musik. 

Vad kommer copycat-kulturen generera i? Vi på CHECK! tror att användare kommer tröttna på det statiska utbudet. Dessutom lyfter debatten problematiken för mindre plattformar att komma ikapp jättarna. Instagram, som är ägt av Facebook har etablerat en stor användarskala och kan därför relativt enkelt utkonkurrera de uppkommande plattformarna.

Läs mer här

Veckans update

Snapchat ? Spotify

Använder du Spotify och Snapchat? Nu kan du enkelt dela din favoritmusik på Snapchat. Spotify har nyligen annonserat en ny uppdatering som tillåter alla Spotifyanvändare som även har Snapchat-appen installerad att dela musik, spellistor, album och podcasts via Snapchat. Uppdateringen sägs kombinera plattformernas främsta funktioner: att kunna lyssna på musik oavsett var du befinner dig och dela med dig av vad du gör när som helst. För att dela musik trycker du på “Dela” i Spotifys meny, väljer sedan “Snapchat” och en ny snap skapas då som du kan skicka eller dela i din story.

Läs mer om samarbetet här

Veckans spaning

Instagram vill skapa närmre vänskapsrelationer

Instagram vill bygga vidare på funktionen “Close friends” och utvecklar en helt ny app. “Threads” är namnet på appen som är skapad för att värna om nära relationer mellan användare. Den nya appen kommer tillåta användare att dela plats, fart och till och med batteritid. Men för att kunna göra det måste du ha en “Close friends” lista på Instagram. Om appen lanseras kommer det vara den fjärde meddelandeappen under Facebooks tak. Vi på CHECK! undrar om Facebook och Instagram snarare borde fokusera på att skapa fungerande funktioner inom existerande appar istället för att addera ytterligare en… 

Om appen lanseras eller ej får framtiden avgöra!

Läs mer om Threads

Ta del av Veckans Digitala Check! 

Fler blogginlägg