Veckans Digitala Check v.17

 

Veckans snackis

Derek Chauvin döms skyldig till George Floyds död

Tisdagen den 20 april kom beskedet att Derek Chauvin döms på samtliga tre åtalspunkter för att ha orsakat George Floyds död. Fallet har lett till massiva demonstrationer mot polisbrutaliteten och strukturell rasism, samt har varit en stor del i rörelsen Black Lives Matter. Benjamin Crump, advokaten som representerar George Floyds familj, menar att domen är en ”historisk vändpunkt”. Vidare har USA:s president Joe Biden uttalat sig om att domen kan innebära ett stort steg framåt för landets kamp mot strukturell rasism. Den historiska domen ledde till firande över hela USA med både jubel och glädjetårar samtidigt som det råder en allvarsamhet då detta bara är ett litet steg mot förändring.

Klicka här för att läsa mer!

Veckans update

Instagram – nytt test ger möjlighet att dölja gilla-markeringar på inlägg

Instagram bekräftar lanseringen av ett nytt test som gör det möjligt för användare att välja om deras gilla-markeringar ska vara synliga eller dolda för andra användare. I testet kan de dessutom välja att dölja andra kontons gilla-markeringar. Enligt Instagram är testet till för att undersöka om det minskar pressen att publicera inlägg.

Klicka här för att läsa mer!

Veckans spaning

Sociala medier – en plats för förändring

Det pratas ofta om negativa effekter med sociala medier men allt för sällan om de positiva effekterna. Vi vill lyfta kraften i att vi är många som tillsammans kan skapa förändring genom sociala medier. I vintras uppmärksammades exempelvis en fruktansvärd praktikantkultur och odugliga arbetsvillkor på ett stort modeföretag. Upproret resulterade i en löpeld av massiv kritik mot företaget på sociala medier där vi bland annat kunde se hur stora influencers tog ställning. Vi måste fortsätta uppmärksamma orättvisor och synliggöra problem på sociala medier – tillsammans kan vi få gehör.

Klicka här för att höra oss prata vidare om ämnet!

Ta del av Veckans Digitala Check! 

Fler blogginlägg