Veckans Digitala Check-vloggen

Missa inte vlogg-versionen av Veckans Digitala Check!

Se alla avsnitt på CHECK!:s YouTube-kanal

Veckans snackis

Avicii blev bara 28 år

En av tidernas främsta dj:s har gått bort. Den svenska världsartisten Tim Bergling, känd under artistnamnet Avicii, hittades avliden i Muskat i Oman. Dödsorsaken är ännu okänd, men den omanska polisen misstänker inget brott. Avicii var en talangfull musiker, producent och dj, och hyllas nu världen över. Det är med stor sorg vi mottagit beskedet om hans plötsliga bortgång. Alla tankar går just nu till hans familj och närstående.

Läs mer om tragedin här

Veckans update

Facebook släpper nya sekretessuppdateringar

Facebook har släppt uppdaterade sekretessverktyg och inställningar efter den stora Cambridge Analytica-skandalen. Uppdateringen gäller för alla användare världen över (med vissa regionala variationer) och överensstämmer med kraven i GDPR. Bland annat kommer användarna enklare kunna välja bort datadelning från partners. Informationsinställningar i förhållande till politik, religion och relation kommer även bli tydligare och lättare för användare att ta bort. Känner du en större trygghet av uppdateringen?

Läs mer om uppdateringarna här

Veckans spaning

Smartphones får unga att må dåligt

Enligt den amerikanska forskaren Jean Twenge bidrar smartphones till psykisk ohälsa bland unga. Hon menar att mobiler äter upp tiden, det vill säga att de tar tiden från ungas nödvändiga sömn, motion och andra aktiviteter som att umgås med vänner. Twenge menar även att unga jämför sig med andra på sociala medier, vilket gör att de påverkas negativt. Hennes studie har dock fått en hel del kritik. Andra forskare menar att det inte går att peka ut smartphones som en enskild faktor. Vad tror du?

Läs mer om detta här

Ta del av Veckans Digitala Check!

Fler blogginlägg