Veckans Digitala Check-vloggen

Missa inte vlogg-versionen av Veckans Digitala Check!

Se alla avsnitt på CHECK!:s YouTube-kanal

Veckans snackis

Är Facebook nära sin undergång?

Facebook genomgår förmodligen sin största skandal genom tiderna. Under två års tid ska de ha känt till Cambridge Analyticas inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016. Dataanalysföretaget misstänks för att ha samlat in miljontals personers användarinformation på Facebook. Detta ska i sin tur ha sålts till Donald Trumps valkampanj, vilket kan ha varit en bidragande faktor till att han vann presidentvalet. Facebook riskerar nu miljardbelopp i böter samtidigt som hashtaggen #DeleteFacebook trendar på Twitter. Kan detta innebära slutet för den sociala mediejätten?

Läs mer här

Veckans update

Shoppa på Instagram med ett enkelt klick

Ända sedan Instagram expanderade med sina shoppingtaggar har internetshoppingen blivit smidigare. Här finns möjligheten för företag att direktlänka sina taggade produkter. Med denna smidiga funktion kan användare på ett enkelt sätt shoppa genom att klicka på en tagg som leder direkt till produktsidan. Funktionen var till en början endast tillgänglig i USA, men lanseras nu i Australien, Brasilien, Frankrike, Italien, Kanada, Spanien, Storbritannien och Tyskland. Denna tjänst finns ännu inte i Sverige, men visst kliar det i fingrarna att kunna shoppa med ett enkelt klick?

Läs mer om funktionen

Veckans spaning

Ditt liv finns lagrat på Facebook

Facebooks stora dataskandal har väckt många frågor om hur mycket personlig information de egentligen har lagrat om en. För att ta reda på detta laddade flera användare ner ett speciellt verktyg som visar datainsamlingen. Vad många upptäckte var att Facebook har lagrat SMS- och samtalstrafik från Androidtelefoner. Användare som haft Facebook-appen installerad ska nämligen omedvetet ha tillåtit dem att samla in information. Läskigt värre! Har du koll på vad som finns lagrat om dig?

Läs mer om datainsamlingen

Ta del av Veckans Digitala Check! 

Fler blogginlägg