Veckans Digitala Check v.12

 

Veckans snackis

#StopAsianHate

Sedan utbrottet av coronaviruset visar flera rapporter på att rasismen gentemot personer med asiatiskt påbrå har ökat. Under det gångna året har närmare 4 000 hatbrott rapporterats i USA och reaktionerna har varit starka från många håll i världen. Just nu sprids #StopAsianHate i sociala medier efter en skjutning i Atlanta. Dessutom har flera offentliga personer vittnat om rasismen på sociala medier och delat med sig av personliga erfarenheter.

Klicka här för att läsa mer om hashtagen!

Veckans update

Instagram inför begränsningar i DM

Instagram har infört en säkerhetsspärr som begränsar vuxna från att skicka DM till tonåringar och barn de inte följer. Appen har nu gjort det möjligt för ungdomar att rapportera eller blockera äldre personer som har ett misstänksamt beteende och försöker komma i kontakt med dem utan deras samtycke. I fortsättningen kommer Instagram även att skicka notiser till appens unga användare för att uppmuntra till eftertänksamhet innan de skickar bilder och videos till personer som de inte följer.

Klicka här för att läsa mer om appens nya policy! 

Veckans spaning

Tanzanias första kvinnliga president

Vicepresidenten Samia Suluhu Hassan blir Tanzanias första kvinnliga president. Hon tog över styret efter landets före detta president John Magufulis bortgång. Samia kommer sitta som landets stats- och regeringschef resten av Magufulis mandatperiod, vilket innebär fram till 2025. Vi på CHECK! tycker att det här är ett kliv i rätt riktning när det gäller synen på kvinnan som ledare. För oss ger det hopp om en jämställd värld med lika rättigheter. 

Klicka här för att läsa mer om Tanzanias nya president! 

 

Ta del av Veckans Digitala Check! 

Fler blogginlägg