Har du nyligen sett en häftig video på sociala medier och frågat dig hur fick de till det där? Med hjälp av appen Spark Camera och några riktigt coola tips kan du lära dig att använda din iPhone för att skapa imponerande, effektfulla och intresseväckande videos. Här presenterar vi hur du kan lyckas med din video – steg för steg!

Steg 1: Filma med iPhonekameran

Använd slow motion för att skapa effekt

Börja med att skapa råmaterial! Testa gärna att filma olika vinklar och objekt. För att skapa effekt kan du även testa att filma med slow motion-läget med iPhonekameran. Effekten snappar upp när rörelse sker och gör därefter detta segment till slow motion automatiskt. För att uppnå en mer professionell känsla kan det dock vara nödvändigt att manuellt redigera vilket segment av klippet som spelas upp i slow motion. Tryck på klippet för att få upp alternativen för redigering. Välj sedan “Ändra” för att få upp filmens tidslinje. För att justera slow motion-segmentet drar du markörerna på den streckade tidslinjen (denna ligger under filmens tidslinje). 

Utforska professionella kameravinklar

Slow motion gör sig extra väl i närbilder och du kan uppnå detta genom att vända telefonen upp och ner. Fördelen är att linsen kommer närmare objektet och fingrarna slipper vara i vägen. iPhone är dessutom smart nog att vända tillbaka filmen åt dig automatiskt! Våga experimentera med vinklar, avstånd och hur du håller telefonen – det kan göra stor skillnad.

Inspiration – situationer som passar i slow motion

  • Fäll ner datorn
  • Släng med håret
  • Gå ur bild
  • Häll upp ett glas vatten
  • Ta upp rekvisita
  • Poppa champagne!

Steg 2: Redigera filmen

Appen Spark Camera är perfekt för dig som vill lära dig att lägga ihop klipp och övergångar – den är pedagogisk och enkel att förstå. Det finns självklart liknande appar, men denna är vår favorit! Är du intresserad av mer avancerade effekter, som maskering och lager, kan du ladda ner Cap Cut från App Store. 

Skapa ett nytt projekt

Börja med att ladda ner Spark Camera från App Store, tryck sedan på “+” för att skapa ett nytt projekt. Infoga de filmklipp du vill sätta ihop och välj “Importera”. För att redigera trycker du på “Saxen” i menyraden. Filmklippen presenteras som cirklar – dessa kan du dra runt för att ändra ordning i efterhand. 

Redigering och effekter

När du kommit till redigeringsläget kan du korta ner klippen genom att dra i cirklarnas reglage. För att ändra hastighet kan du växla mellan symbolerna “0,5”, “1X”, “2X”. Övergångar hjälper till att skapa ett naturligt flöde mellan klippen och dessa kommer du åt genom att trycka på “Halvmånen” på antingen höger eller vänster sida. Symbolen öppnar upp en scroll-down meny med 18 övergångar, våra favoriter är “Motion Left”, “Motion Right” och “Fade White”.

Tips för klockrena övergångar

  • Övergångar stjäl tid från klippet – se till att göra klippet längre för att få med hela scenen!
  • För att skapa en illusion av en kamerablixt kan du välja övergången “Fade White”. Mellan klippen blir skärmen vit och genom att varva 1-sekundersklipp uppfattar ögat det som en blixt. Häftig effekt för dig som vill visa upp snygga bilder i videoformat!

När du är klar laddar du ner filmen till kamerarullen genom att trycka på “Pilen” högst upp i högra hörnet.
Lycka till i videoskapandet! 

Ta del av Veckans Digitala Check! 

Fler blogginlägg