bild på vass kommunikation instagram

Även fast vi idag lever i ett nästintill komplett digitalt samhälle har det sina baksidor och många diskussioner förs kring vår besatthet av skärmtid. Många skärmaktiviteter är nödvändiga – du kanske behöver kolla bussen, du kanske jobbar med sociala medier eller vill googla på den där restaurangen du länge velat besöka. Men emellan de nödvändiga skärmaktiviteterna blir det en del scrollande… Behöver vi verkligen titta på en skärm så mycket som vi gör? Gör som oss på CHECK! och använd sommaren till en sociala mediedetox! Vi har tipsen.

Reflektera kring din skärmtid

Enligt undersökningar påverkar mobilens närvaro oss oavsett om den är avstängd eller inte. En närvarande telefon stjäl tankekraft och det kan ta upp till 25 minuter att återgå till tidigare uppgift om du blivit avbruten av din smartphone. Dessutom bidrar skärmtid till stress och hjärnan ser likes och kommentarer som en belöning. Vi på CHECK! tror inte på en värld helt utan smartphones, de bidrar till mycket gott också. Men vi borde stanna upp och reflektera kring vår skärmtid med fokus på att njuta av nuet.

Sätt upp ramverk för din skärmtid

Det är vanligt att barn idag har begränsad skärmtid och det kanske är lösningen för vuxna också? Kolla över din nuvarande skärmtid och bestäm utifrån den hur många minuter/timmar du vill lägga på din skärm varje dag.

En skärm i taget

Håll dig till en skärm i taget. Om du tittar på film, låt mobilen ligga i ett annat rum. Om du scrollar på Instagram, gör inte det framför datorn. Det är en bra tumregel att utgå från och den kommer per automatik att minska din skärmtid. Det gäller självklart även när du jobbar!

Använd din smartphones funktioner

Har du semester? Koppla bort telefonen helt genom att sätta på flygplansläge. Om du fortfarande vill kunna bli kontaktad tipsar vi om läget “stör ej”. Stör ej innebär att du inte får notiser men om någon ringer dig mer än två gånger går signalerna fram. På så sätt kan du varva ner med vetskapen att du inte missar ett viktigt samtal.

Notiser gör dig stressad

Ett av våra bästa tips gäller notiser. Du kan själv välja vilka applikationer du vill ha notiser från. Dessutom kan du bestämma hur du vill ha en notis. Tänk över vilka applikationer du verkligen behöver notiser från och stäng av de andra. Eftersom du kommer bestämma en skärmtid kan du gå igenom dina favoritappar då! Vi på CHECK! kommer till exempel att stänga av notiser från Slack under semestern, om det är något viktigt ringer vi varandra!

Lägg ifrån dig telefonen och inför telefondagis

Som vi tidigare nämnde är det telefonens närvaro som stjäl tankekraft och uppmärksamhet. Ta det en nivå ytterligare och lämna telefonen i ett annat rum när du inte har skärmtid. Ett annat hett tips är att införa telefondagis på kommande middagar och aktiviteter. Det innebär att alla lämnar sina telefoner i en låda, gärna med lock, som man sedan får plocka ut när middagen eller aktiviteten är över. Snacka om närvarande middag och samtal!

Skaffa dig ett eget mantra för sociala medier

Har du svårt att sluta tänka på hur många likes du får på Instagram? Vem som skrivit till dig på Facebook eller om du fått några mail? Skapa ditt eget mantra! Många är beroende av sina smartphones och därför är det effektivt att ha något förbestämt som du gör istället för att scrolla i telefonen. Mantrat kan vara precis vad som helst! Till slut kommer du avvänja ditt scrollande och istället fokusera på relationer, läsa en bok eller något annat du mår bra av!

Vårt sista tips är att lyssna på Anders Hansens sommarprat om varför vi mår så dåligt när vi har det så bra – och vad kan vi göra åt det!

Lycka till med din sociala mediedetox! Vi på CHECK! önskar dig en fantastisk sommar.

Ta del av Veckans Digitala Check! 

Fler blogginlägg