Ska man vara en nattuggla eller uppe med tuppen för att bli en framgångsrik entreprenör? Alla har vi olika morgonrutiner och ingen person är den andra lik. Det finns därför inget recept på de perfekta morgonrutinerna som skapar framgång. Vissa är kreativa på morgonen medan andra arbetar effektivt på kvällen – det gäller även kända entreprenörer. Vi på CHECK! kunde inte undgå att vara nyfikna på hur kända entreprenörer startar sin morgon!

I en artikel i BreakIt kan vi läsa om kända entreprenörers morgonrutiner. Teslas grundare Elon Musk sover sex timmar per natt, vilket har visat sig funka bra för honom. Han spenderar sin första halvtimme med att svara på mail innan han vinkar av barnen. Meditation är en morgonrutin som Oprah Winfrey värderar högt, därefter passar en hälsosam frukost perfekt för henne.

Miljardären Warren Buffert startar sin dag med en stor bunt tidningar för att ständigt vara uppdaterad på det senaste. Han äter överraskande nog frukost på McDonald’s varje dag. När doktorn sa att han fick välja mellan att ändra sina matvanor eller börja träna lade han till ett träningspass lite då och då.

Det är väl ingen som blir förvånad över att Facebooks grundare Mark Zuckerberg börjar dagen med att kolla mobilen. Han har aldrig varit morgonpigg men sedan hans tvååriga dotter Max kom till världen har vanorna ändrats. Rutinerna består numera ofta av ett träningspass innan arbetsdagen börjar.

Att starta morgonen på ett lugnt och skönt sätt verkar vara ett genomgående tema. Även Twitters VD Jack Dorsey och Haffington Posts grundare Arianna Huffington börjar morgonen med meditation. Jack sköljer ner morgonkaffet med Twitter i högsta hugg och tar sedan en promenad till kontoret med en podcast i lurarna. Arianna föredrar att inte ställa klockan men hon tycker att åtta timmars sömn är det optimala.

Steve Jobs hade en väldigt intressant morgonrutin när han fortfarande fanns med oss. Varje morgon när han steg upp kollade han sig i spegeln och sa till sig själv: “Om det här var den sista dagen i mitt liv, skulle jag vara nöjd med det jag kommer att göra idag?” Om svaret på den frågan blev “nej” för många dagar i rad behövde något förändras. Det är något vi alla kan inspireras av. Du behöver inte förändra världen varje dag men när du känner att du stått och trampat på en och samma punkt för länge – då kan det behövas en förändring.

Vi får inte glömma CHECK! Vad har CHECK!s grundare för morgonrutiner? De är visserligen systrar men behöver det betyda att de startar morgonen på samma sätt? Nej, tvärtom! Att kolla sociala medier på morgonen verkar vara oundvikligt när man jobbar med digital kommunikation. Johanna har alltid varit morgonpigg, det är då hennes bästa idéer ploppar upp i huvudet. Tidigt på morgonen kollar hon igenom sociala medier och nyhetssidor för att vara uppdaterad på det senaste. Sedan april blir Johanna istället väckt med en spark eller en klapp i ansiktet då hennes dotter Alicia kommit till världen. Dottern går i första hand vilket gör att morgonrutiner och prioriteringar har ändrats. En morgonpromenad proppad med frisk luft och energi har lagts till i rutinerna.

Helena börjar morgonen med att kolla sociala medier och viktiga mail innan hon går upp ur sängen. Även fem minuters mindfulness eller spikmatta är vanligt. Musik baserat på humör är en viktig detalj när hon utför sina morgonrutiner. Hon är långt ifrån morgonpigg men det var värre förr, då kunde hon snooza upp till två timmar innan hon klev upp. Att jobba från sängen någon timme är en favorit och frukosten slinker oftast ner ståendes. Förr var hon alltid ute i sista sekund vilket var väldigt stressande men hon är mer harmonisk nuförtiden. Hennes nya vana är att vara på kontoret redan klockan 7.00, vilket hon trivs förvånansvärt bra med!

Som ni märker är det ingen entreprenör som är den andra lik, alla har sina rutiner anpassade för sina egna behov. En gemensam nämnare är dock att hålla sig uppdaterad på det senaste.

Ta del av Veckans Digitala Check! 

Fler blogginlägg