Sofi Franzen är årets VD 2018

Sofi Franzén blev utsedd till Årets VD 2018 och driver Eventyr med visionen om att vara Sveriges ledande eventbyrå. Sedan bolagsstarten år 1995 har Sofi varit med om såväl framgångar som motgångar, däribland två tuffa lågkonjunkturer. Genom driv, mod och ett starkt team har de jobbat sig igenom motgångarna, tillsammans! Vi på CHECK! inspireras av Sofi och har träffat henne för att höra mer om hennes resa, drivkrafter och syn på ledarskap.

Det är en solig eftermiddag när vi kliver in på Eventyrs kontor mitt under ett pågående Academy-möte. Vi möts av välkomnande ansikten som alla stannar upp för att hälsa på oss med ett leende på läpparna. Sofi Franzén presenterar oss varmt och öppenhjärtigt inför alla medarbetare innan vi fortsätter in till mötesrummet.

– Vi har en företagskultur som innefattar engagemang och hårt arbete men också humor och lekfullhet. Om vi har roligt ihop internt och tillsammans med våra kunder gör vi ett bättre jobb, berättar Sofi.

 

Trots att Sofi sträckt axeln och har fått en akut läkartid tar hon sig ändå tid att träffa oss och berätta om frågorna som hon brinner för – företagskultur och medarbetarskap. På företaget avsätter de en timme i veckan till “Eventyr Academy” där de utbildar sig, inspireras inom olika områden, trendspanar och tränar på sin kultur.  

 

– I vår företagskultur är det helt okej att göra misstag – så länge det finns transparens. Det leder till att vi utvecklas och att vi har en hög kvalitet och en förmåga att hjälpa varandra i teamen. Vi avsätter tid på Eventyr Academy för att berätta om misstag och vad vi lärde oss av dem och hur vi kan utvecklas framåt. Det gör att våra kollegor kan dela med sig av lärdomar och lära av varandra, berättar Sofi.

Sofi Franzén besitter en enorm drivkraft och hon berättar att hon älskar att omge sig med människor som både är smarta och har hjärta. Hon har alltid brunnit för att skapa en kultur där kollegorna vågar ge varandra feedback.

– Jag drivs av att kunna bidra till att mina kollegor utvecklas och att vi tillsammans skapar en kultur som vi trivs i. Att höra en kollega ge varmt beröm till en annan kollega ger mig gåshud. Vi hjälps också åt att hålla efter kulturen genom att justera beteenden som inte stämmer in med hur vi vill vara. Det är ett ständigt pågående, viktigt och roligt arbete, berättar Sofi.

För närmare 24 år sedan grundade Sofi Franzén Eventyr tillsammans med Kristoffer Schjött-Quist, med ambitionen att hjälpa företag att skapa bra möten med kunder och andra aktörer. Deras aktiva kulturarbete från start har bidragit till att de är kända i sin bransch för att vara en attraktiv arbetsplats.

– Vi vågar prova på nya metoder och är inte rädda för att sticka ut hakan. På så sätt skapar vi större värde för våra kunder och långsiktiga relationer.

Härarbete är något som vi på CHECK! har gemensamt med Sofi och Eventyrs värderingar. Eventyr har en stor tillåtenhet för medarbetare att arbeta på den plats där de är som mest kreativa, inspirerande och produktiva – oavsett om det är på kontoret, ett fik eller i trädgården.

– Alla är mänskliga och alla dagar är man inte på topp, det kan också vara en anledning till härarbete. Det är viktigt att våga berätta det för närmaste chefen och att som chef vara tillåtande i dessa situationer. Hos oss förekommer även tjänstledighet för andra projekt och istället för att se det som ett hot anser vi att det berikar företaget. Öppenhet är nyckeln, beskriver Sofi.

Vidare pratar vi om Sofis ledarskap och hur hon har experimenterat som chef under åren. Hon blev chef redan som 25-åring och hon har lärt sig längs vägen och blivit en bättre ledare med åren. Hon berättar att hon till en början trodde att hon behövde prestera på topp hela tiden för att personalen skulle kunna ta efter. Det ledde till att hon inte hann vara den chef hon behövde vara och hon är tacksam över den feedback hon fått från sina anställda sedan starten. Som ett kvitto på medarbetarnas uppskattning och det jobb hon lägger ner blev Sofi utnämnd till Årets VD 2018: små företag.

– Det kändes väldigt roligt att bli utnämnd till Årets VD, det är ett kvitto på vårt företags enorma utveckling och att jag är uppskattad som ledare. Jag har varit finalist tidigare men den här gången räckte det hela vägen, mycket tack vare vårt fantastiska team som överträffade vår detaljerade treårsplan på många punkter. Det är teamet som skapar resultatet!

Sofi avslutar med fyra tips för att skapa en framgångsrik kultur

  • Se till att dina medarbetare känner sig sedda
  • Visa genom egna handlingar att det är ok att göra misstag
  • Se till att var och en vet vad som förväntas av dem
  • Var noga med feedback

Stort tack för din öppenhet och vilja att dela med dig Sofi!

Vi är djupt imponerade över dina bedrifter som företagskvinna men även av dig som person. Vi ser fram emot att ha fortsatt kontakt framöver!

Intresseanmälan

Fler blogginlägg