Veckans Digitala Check-vloggen

Missa inte vlogg-versionen av Veckans Digitala Check!

Se alla avsnitt på CHECK!:s YouTube-kanal

Veckans snackis

Det är viktigt att granska sitt innehåll

Förra veckan visades en Facebook-kampanj från Dove som blev en stor snackis, detta eftersom många blev upprörda av innehållet. Dove visar gärna olika hudfärger i sina reklamer och kampanjer då de vill representera alla kvinnor. I denna kampanj är det kvinnor som tar av sig en t-shirt och under finns en kvinna med en annan hudfärg. Folk tolkade detta på ett rasistiskt sätt, Dove menar enligt dem att den svarta kvinnan blir vit och ren efter att hon använt deras duschtvål.

Dove har efter all kritik från sociala medier tagit bort annonsen och bett om ursäkt. Efter händelser som denna förstår vi verkligen hur viktigt det är att tänka en extra gång innan kampanjer publiceras. Kan någon se det som stötande? Att se över riskerna och låta någon annan granska innehållet är viktigt.

Läs mer om kampanjen här

Veckans update

Facebook sätter sin fot i ännu ett territorium

Denna gång är det Slack som kommer att behöva konkurrera med Facebook. De lanserar nu sitt nya koncept Workplace som ska vara en kommunikationsplattform för företag. Tjänsten har testats av stora företag och det är meningen att alla på företaget ska kunna delta i Workplace, även de som tidigare inte haft en e-postadress i företaget.

I dagsläget är det många företag som förbjuder sina anställda att använda Facebook under arbetstid, deras mål är därför att få bort den regeln och istället involvera Facebook i arbetet.

Läs mer om uppdateringen här

Veckans spaning

Smaklös VR-tripp

Puerto Rico drabbades av en orkan för några veckor sedan. Facebooks grundare Mark Zuckerberg meddelade i samband med detta att han samarbetar med Röda Korset för att hjälpa människor i krisen. Mark hjälper till via artificiell intelligens som gör att de kan se var människor bor och hur infrastrukturen ser ut. Detta var självklart väldigt välkommet men problemet var hur han live på Facebook presenterade projektet. Han gjorde det via en VR-upplevelse där han och en till som avatarer stod och gjorde en high five framför ett översvämmat hus. Även i detta exemplet går det att se hur viktigt det är att granska sitt innehåll och tänka efter lite extra. Folk beskrev det som “smaklöst”.

Läs mer om händelsen här

Ta del av Veckans Digitala Check! 

Fler blogginlägg