Veckans Digitala Check-vloggen
Missa inte vlogg-versionen av Veckans Digitala Check!
Veckans snackis
#KlivIntePå
Joel Kinnamans uppmanande filmklipp sprider sig som en löpeld på sociala medier. Uppmaningen som går under hashtaggen #klivintepå riktar sig till hela Sverige, där Kinnaman vill att alla ska ta ställning i valet den 9 september. Klippet innehåller våldsamma scener från gängsammandrabbningar i USA men även från en nazistisk demonstration i Sverige. Under tisdagseftermiddagen har klippet setts över 440 000 gånger på Instagram och 320 000 gånger på Twitter.
Bild: Facebook
Veckans update
Instagram testar nya flödesmöjligheter
I somras lanserade Instagram en funktion där användare får en notis i flödet när de inte har några olästa inlägg kvar att visa. Snart lyfts funktionen ytterligare med rekommenderade inlägg i flödet efter man inte har något oläst kvar, i de fall man fortsätter att scrolla. Med uppdateringen följer en knapp där man har möjlighet att “dölja” rekommenderade inlägg och istället se tidigare inlägg. De rekommenderade inläggen däremot, utgår från konton användaren följer eller inlägg som gillas. Genom detta kan flödet bli mer personligt och användaren kan få upp ögonen för nya konton. Uppdateringen ska testas hos ett par användare, det ska bli spännande att se vilket genomslag funktionen får!
Bild: Instagram Press
Läs mer om funktionen
Veckans spaning
Viktigare än någonsin att vara källkritisk
Snart är det dags för riksdagsval och medierna blomstrar med artiklar, nyheter, filmer och heta diskussioner. Mycket av informationen som tas del av kan få en att tappa hakan, men samtidigt är information ofta felaktig och källor opålitliga. I november år 2016 delade Metro en video rörande källkritik på internet från Internetstiftelsen och Viralgranskaren, som fick en stor spridning och sågs i många svenskars flöden på sociala medier. Det uppmärksammades hur enkelt en falsk nyhet kan spridas så snabbt och snart önskades en möjlighet att sålla och flagga falska nyheter på Facebook. De införde därför funktionen att kunna flagga inlägg som fake news. För att detta inte ska missbrukas alltför mycket använder Facebook ett av sina rankingsystem för användare; genom att ge alla varsitt pålitlighetsindex som sträcker sig mellan 0 och 1. Flaggar en användare en nyhet som falsk när den i själva verket är sann så kommer användaren att tappa i ens index. Ett bra sätt att hejda nättrollen…?